• Főépület

  • Templom utca 3.

  • Templom utca 10.

  • Petőfi utca 3.

  • Petőfi utca 7.

  • Főbejárat

Copyright 2018 - Furtai Bessenyei György Általános Iskola

Adventi kézműves foglalkozás 2018

 

Az adventi ünnepkör egy fontos eseménye az adventi kézműves foglalkozás és vetélkedő. Ezt a pedagógusok segítségével a könyvtárban szoktuk megrendezni, több alkalommal 10-10 gyerek részvételével.

Ezen az eseményen a gyerekek és az idősek együtt dolgoznak az önkéntesek segítségével. Bóiné Zsuzsa a könyvtáros, Rákóczi Jenő plébános úr ás több szülő is segít ebben a programban.

A mostani alkalommal karácsonyi díszek készültek különböző anyagokból. Valamint az elhangzott tájékoztató alapján, illetve a gyerekek saját tudása alapján egy kérdőívet töltöttek ki a gyerekek az adventtel kapcsolatban.

 

Püspökladányi ikonkiállítás

 

Az iskola ikonfestő szakkörének tagjai Pop Katalin tanárnő vezetésével elutaztak Püspökladányba, ahol a Karacs Ferenc Múzeumban megtekintettek egy ikonkiállítást. Az alkotások egy fiatal lengyel képzőművész képei voltak. Érdekes volt összehasonlítani a gyerekeknek az ő általuk készített ikonokat és a művész újraértelmezett műveit.

Az izgalmas műalkotások mellett a gyerekek megismerkedtek a múzeum többi kiállításával is. Megnézték a történelmi szobákat, a honismereti kiállítást és sok más egyebet. Köszönjük Györffy Lászlónak az idegenvezetést.

P.ladányi ikonkiállítás (2)  P.ladányi ikonkiállítás (3)

P.ladányi ikonkiállítás (5)  P.ladányi ikonkiállítás

Sportnap a pályázat keretében

 

A pályázat keretében már a tavalyi évben is tartott foglalkozást nálunk a Bihari Mozgás Egyesület. Akkor is és most is a Berettyóújfalui Tankerület szervezésében tudtak kijönni hozzánk. A tanév végén, májusban, nagyon melegben volt a foglalkozás, most viszont egy kissé hűvös napon sikerült megtartani a programot.

A hűvös idő ellenére a gyerekek jól érezték magukat, a bemelegítés és a váltóversenyek alatt is. Az egyesület három tagja nagyon szakszerűen tornáztatta meg a gyerekeket. Több kollégánk is besegített a gyerekek kísérésébe, felügyeletébe és a sportprogramok előkészítésébe. Királyné Gellén Andrea, Kusmiczki Éva, Pop Katalin.

Reméljük tavasszal ismét lesz lehetőségünk sportolni és ismét jó időben.

sportnap  sportnap2

sportnap3

Kézműves foglalkozás Laci bácsival

 

A Berettyóújfalui Tankerület szervezésében Furtán kézműves foglalkozásra került sor. A programot most is Hutkai László, népi iparművész vezette. A tanulók közül az alsó tagozatos gyerekek vettek részt a rendezvényen.A foglalkozásokon az első és másodikos tanulók sárgabarackmagból készítettek fütyülőt. A barackmagot meg kellett csiszolni, majd óvatosan kivágni a megfelelő nagyságú lyukat. Ezután az elkészült darabokat természetesen ki is próbálták, igen nagy sikerrel és hanggal.

A harmadik-negyedikes tanulók röppentyűt készítettek fából. Az előre elkészített vékony fadarabot kellett a gyerekeknek kifaragni a megfelelő alakúra, majd a feltűzés után már működött is a pörgettyű. Ez is kipróbálásra került és nagy sikert aratott.

Mindenki nagyon jól érezte magát és sikerélménnyel távozott a foglalkozásokról.

kézműves  kézműves 1

kézműves2  kézműves3

Őszi kézműves foglalkozás

Az iskolában hagyomány a termek díszítésének, dekorálásának megmérettetése. A versenyt a DÖK hirdette és vezényli le. Ennek a dekorációs munkának része, hogy az osztályok kézműves foglalkozásokon készítik el a teremdíszeket.

A foglalkozások közül most az ötödik osztályokét néztük meg és a projektben ezt a munkát szerepeltetjük. A konkrét munkát Fülöp Balázs vezeti, míg az osztályfőnök Pop Irén Katalin csak segítő szerepkört töltött be.

Az iskolai folyosó díszítése Pongráczné Máté Erzsébet, Kecskemétiné Patai Éva feladata. Az egész projekt vezetője: Ráczné Gellén Irma.

kézműves 1  kézműves2  kézműves3

 

Könyvtármozi 3-4. osztályosoknak

 

A Furtai Bessenyei György Általános Iskola mintaszerű együttműködésben dolgozik a helyi könyvtárral, amely nem csak a könyvtári feladatokat látja el, de közös programokat is szervezünk. Ilyen közös program a könyvtármozi.

A gyerekek délután egy kis kikapcsolódásra átmennek a könyvtárba, ahol megnéznek a könyvtárosok által megszerzett és lejátszott mesefilmet. Az iskolában azután ezt a pedagógusokkal megbeszélik,illetve rajzok születnek a történetről.

Ezeket a rajzokat a könyvtárban szokták kiállítani.

Ebben a tanévben szeptember 19-én a harmadik és negyedik osztályosok voltak másodjára látogatni. A programot Mátyók Katalin, Ráczné Gellén Irma és Kusmiczki Éva segítették.

 

könyvtármozi 3 4 1  könyvtármozi 3 4 2

könyvtármozi 3 4

A szakmai programban betervezett sportprogramot egy kicsit másképp szerettük volna megtartani. A sportok közül itt Furtán a vízi sportok kipróbálására nincs lehetőség. Ezt a lehetőséget szerettük volna megadni a gyerekeknek, hogy Szarvason egy kis kajakozásra kerítettünk volna sort.

Sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk és annyira vízi sportos lett a nap, hogy sikerült jól elázni. A programok közül egyedül a sétahajózás valósult meg, amit ugyan nagyon élveztek a gyerekek, de nem pótolta a kajakozás élményét.

Reméljük jövőre sikerül szép napos időt kifogni és megismerkedhetünk a vízi sportokkal is.

DSCN2298  DSCN2309

DSCN2311  DSCN2315

DSCN2320

SPORTNAP DEBRECENBEN 2018

A pályázat szakmai programjába betervezett sportnapot egy kicsit másképpen szerettük volna megtartani, így áttettük a helyszínt Debrecenbe, ahol a Kerekerdő Élményparkban egy aktív, extrém sportos napot töltöttünk el.

A helyszínen ki lehetett próbálni a vízi biciklizést, az akadálypályát, a trambulinon való ugrálást, a bunji jampingot és a legbátrabbak kipróbálhatták milyen átcsúszni a tó felett egy kifeszített drótkötélen. Mindenki bátorságának megfelelően kivette a részét a sportokból, és a végére kellemesen elfáradt.

A mellékelt képek s mutatják, hogy ez a sportnap más volt, mint a többi.

DSCN2238  DSCN2272

DSCN2274  DSCN2291

SPORTNAP 2018

Az iskolások nagyon szeretnek sportolni, versenyezni, így nagyon jól jött, a pályázat keretében a Bihari Mozgás és Szabadidő Sportegyesület szervezett programja. A szervezet részéről az irányítást Kecskés Melinda végezte, szervezett. Magát a sportolást három fiatal sportember vezette: Bakos Zsuzsanna, Bajusz Boglárka, Nyitrai Dávid.

A fiatal sportolók vezetésével a gyerekek sor-és váltóversenyeken vettek részt, illetve erősítő gyakorlatokat végeztek játékos formában, valamint a kézilabda alapjaival is ismerkedtek.

Az egész program délután 1 órakor kezdődött az iskola sportpályáján, ahol zenés bemelegítés volt először. A nagy meleg ellenére mindenki lelkesen mozgott, tornázott. Ezután váltó rendszerben 3 helyszínen folytak a programok. Mindenki kellemesen elfáradt, és jól érezte magát.

34382422 1876826715702558 291107544678531072 n  34385710 1876827659035797 7916969296104783872 n

34386233 1876830439035519 7834011246868299776 n  34407900 1876827419035821 6164374364457271296 n

GYERMEKNAP

A Furtai Bessenyei György Általános Iskolában is minden évben megrendezzük a gyermeknappal kapcsolatos programokat. Ilyenkor a szülők és pedagógusok próbálnak a gyerekek számára megfelelő foglakozásokat találni, hogy a gyermeknap emlékezetes legyen számukra.

Ebben az évben a szülői munkaközösség segítségével a Szafari Játékpark szórakoztatta a gyerekeket különböző ugráló várakkal, valamint az EFOP 1.3.9-17-2017 pályázat keretében egy pszichológiai előadás is volt ezen a napon, az úgynevezett boldogság órát tartotta meg.

A gyermeknapi programokon minden kolléga részt vett, a gyerekekre vigyáztak, sportprogramot szerveztek, étkezést irányították stb.

A program reggel 8 órától 13.00-ig tartott és nagyon jó hangulatúra sikerült.

gyermeknap 1  gyermeknap 2

gyermeknap 3  gyermeknap 4

Kézműves foglalkozás

Az EFOP pályázat keretében Hutkai László bőrműves népi iparművész tartott foglalkozást a gyerekeknek május 22-én. A foglalkozás keretében két dísztárgyat készítettek bőrből.

A tanulóink nagyon lelkesen dolgoztak és jól érezték magukat.

kézműves 1  kézműves 2