• Főépület

  • Templom utca 3.

  • Templom utca 10.

  • Petőfi utca 3.

  • Petőfi utca 7.

  • Főbejárat

Copyright 2018 - Furtai Bessenyei György Általános Iskola

 Tanévnyitó ünnepség Furtán

 

A 2017/18-as tanév megnyitó ünnepségét a Furtai Bessenyei György Általános Iskolában 2017. szeptember 1-jén reggel 8 órától tartottuk. A programot az ötödik osztályosok kezdték egy kis műsorral, ami nagyon jól sikerült, a közönség tapsa mellett vonultak a helyükre.

Bihari Csaba intézményvezető köszöntötte a jelen lévőket és röviden vázolta az iskola előtt álló feladatokat. A 9 kis elsős egy kis ajándékot kapott, hogy a tanévet jobban várják; egy füzetet és színes ceruzákat. Bemutatták a tantestületet, amely a következő szakemberekből áll:

Szabó Attiláné 1. osztályvalamint: Véghné Szabó Aranka

Bihari Csabáné  2. osztálySütő Judit

Kusmiczki Éva  3. osztályBaloghné Budai Andrea

Ráczné Gellén Irma  4. osztályKirályné Gellén Andrea

Pongráczné Máté Erzsébet 5. osztályMátyók Katalin

Pop Irén Katalin  6. osztályBalla Károly

Kecskemétiné Patai Éva  7. osztályAngyal Imre

Fülöp Balázs  8. osztályBihari Csaba

Az óraadó és áttanító kollégák: Boldizsár Ottó, Bak Enikő, Kadáné Pap Ilona, Vajna Brigitta Fernanda

Végül Bihari Csaba, intézményvezető jutalmakat adott azoknak a tanulóknak, akik egy tanév alatt saját magukhoz képest javítottak. Ezek a következők: Balibán Barbara, Váradi Bettina, Fodor Boglárka, Tóth Laura,  Megyes Panka,  Antal Viktória, Hajzer Gergely


Budapesti jutalomkirándulás a kitűnő tanulóknak

 

A furtai általános iskolások közül a tavalyi tanévet 10 tanuló kitűnő tanulmányi eredménnyel végezte el. Ezek a tanulók év végén természetesen jutalomkönyveket kaptak, de a nyáron még egy meglepetéssel is készültünk; felmehettek Budapestre, ahol a Fővárosi Nagycirkusz egyik előadását ingyen nézhették meg. A kirándulást Kusmiczki Éva tanárnő szervezte meg, aki a cirkuszon kívül más programot is készített a gyerekeknek, többek között egy Parlamenti látogatást. Furta és Bakonszeg település polgármestere ingyen a gyerekek rendelkezésére bocsájtott két kisbuszt, amivel biztonságosan megjárták a nagy utat.


Fecskenapok Furtán

 

A furtai iskolában már több éves hagyomány, hogy az elsősök még a tanév előtt 2-3 napot az iskolában töltenek, ahol a leendő tanító néni különböző programokat készít nekik, tanulnak. Ez nagyon jó alkalom, hogy a kis óvodások beleszokjanak a padokba, a munkába és mindezt játékos körülmények között tegyék.


„Legalább” táncbemutató az iskolában

 

A községben már régóta működik a „Leg-a-láb” művészeti iskola. A tavalyi évben sajnos már csak az alsó tagozatos gyerekek táncoltak, igaz ők szép eredményeket mutattak fel. Tanév elején az iskola egy „toborzót” tartott, és reméljük többen jelentkeznek a táncszakkörre.

A bemutatót Kusmiczki Éva tanár néni szervezte, aki a szakkört is vezeti. A képek a „toborzón készültek.

Legaláb (1)          Legaláb (2)


TESZEDD Furtán

 

A Furtai Bessenyei György Általános Iskola tanulói és pedagógusai is csatlakoztak a „Teszedd „ mozgalomhoz a 2017-es tanévben.

2017. szeptember 16-án az iskola környékét, a fontosabb utcákat takarítottuk meg a szeméttől. Szombaton szerencsére jó idő volt, így aránylag sokan jöttek el. A tanító nénik kiosztották a védőfelszereléseket és indult a munka.

Délig 3 nagy zsák szemetet szedtünk össze. Nagy volt a lelkesedés, reméljük a gyerekek a hétköznapokban is védeni fogják a környezetet és szedik a szemetet.

 

Teszedd (1)          Teszedd (2)

 

Teszedd (3)          Teszedd (4)


Mesemondó verseny Berettyóújfaluban

 

A városi Sinka István könyvtár szeptember 30-án, szombaton, a Népmese Napja alkalmából mesemondó versenyt rendezett. Ezen a versenyen a furtai iskolások is szerepeltek. Iskolánkat négy tanuló képviselte:

 

1. Vetési Tamara 1. osztály felkészítő pedagógus: Szabó Attiláné
2. Szoboszlai Virginia  2. osztály felkészítő pedagógus: Bihari Csabáné
3. Juhász Simon 3. osztály felkészítő pedagógus: Kusmiczki Éva
4. Vass Adrienn 4. osztály felkészítő pedagógus: Ráczné Gellén Irma

 

A gyerekeket Szabó Attiláné kísérte el a versenyre. A gyerekek nagyon jól szerepeltek, gratulálunk nekik!

 Mesemondó verseny (1)          Mesemondó verseny (2)


Vetélkedő a víz világnapján

 

Október 4-én, a víz világnapján az iskola alsó tagozatos tanulóinak vetélkedőt szerveztünk. A programot a könyvtárban valósítottuk meg, a könyvtáros néni aktív segítségével.

Természetfilm részleteket néztek meg a gyerekek és abból kellett számot adni, hogy mit láttak. Mindenki nagyon ügyes volt. A legjobbakat díjazták is. A képek a vetélkedőn készültek.

 Víz világnapja (1)          Víz világnapja (2)


Megyei mesemondó verseny Debrecenben

 

A debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtár ebben az évben is meghirdette a megyei mesemondó versenyt. Egy tetszőleges népmesével lehetett nevezni. Iskolánkat Vass Adrienn 4. osztályos tanuló képviselte, aki a berettyóújfalui városi versenyen a legjobban szerepelt. Felkészítője Ráczné Gellén Irma volt.

A nagyon erős mezőnyben sajnos helyezést nem ért el, de hibátlan mesemondásával emléklapot és könyvjutalmat érdemelt. A képek a megyei könyvtárnál készültek.

Megyei mesemondó (1)          Megyei mesemondó (2)

Megyei mesemondó (3)          Megyei mesemondó (4)


Elsős avatás

 

A Furtai Bessenyei György Általános Iskolában szép hagyomány, hogy a tanévkezdés után októberben az első osztályosok esküt tesznek. Az első és második osztályosok egy kis vetélkedőn vesznek részt, amelyet a tanítók szerveznek (ebben a tanévben: Szabó Attiláné és Bihari Csabáné). A vetélkedő után az iskola igazgatója az elsősöket „megesketi”, hogy az iskola jó tanulói lesznek. Ezután egy emléklapot kapnak az esemény tiszteletére.

Ebben az évben október 17-én volt az avatás, itt készültek a képek.

Elsős avatás (1)          Elsős avatás (2)

 

Elsős avatás (3)          Elsős avatás (4)


Október 23-i ünnepség és szoboravatás

 

Furtán 2017. október 20-án, pénteken, tartottuk az ünnepi megemlékezést. Ebben az évben különleges, történelmi, esemény járult ehhez, mivel a község első köztéri szobrának avatása is ekkor történt. A szobor avatásán részt vett Vitányi István, országgyűlési képviselő is. Beszédet mondott a község polgármestere; Krucsó Antal. A műsort az iskola diákjai adták, felkészítő pedagógus: Kecskemétiné Patai Éva volt. Néhány kép a műsorról.

 

Október 23 a (1)          Október 23 a (2)

 

Október 23 a (3)          Október 23 a (4)

 

Október 23 a (5)          Október 23 a (6)


Pályaorientációs nap

 

A Furtai Bessenyei György Általános Iskolában 2017. november 7-én tartottuk meg a pályaorientációs napot. Főleg a 7-8. osztályosoknak szóltak a programok, hiszen a továbbtanulás őket érinti. A debreceni POK-ból szakavatott előadó jött ki segíteni a munkát: Tóthné Szombati Enikő, aki a nyolcadikosokkal készített felmérést és tájékoztatta őket a középiskolák kínálatáról.


Jótékonysági bál Furtán

2017. november 11-én, szombaton az iskola szülői munkaközössége jótékonysági bált szervezett az iskola tanulóinak megsegítésére. Az összegyűlt pénzből a gyerekek mikulás csomagját vásárolják meg.

A bál első eseménye volt, hogy több amatőr csoport is fellépett, szórakoztatta a közönséget. Első fellépő volt a Lelkes Anyukák csapata, akim egy vidám jelenetet adtak elő. Ezután a Furta táncshow tagjai táncoltak egy jót. A Peszterce Néptánc csoport Berettyóújfaluból jött és egy fergeteges előadást produkáltak.

Ezután a tanári kar is szerepelt egy vidám jelenettel, majd ismét a  táncosoké volt a színpad, végül a Lelkes Anyukák zárták a rendezvényt.

A tombola sorsolás most sem maradhatott el és utána a hajnalig tartó tánc szórakoztatta a közönséget, amelyhez a Rocco Brothers szolgáltatta a talpalávalót.

A képek a fellépőkről mutatják a színvonalas szórakoztatást.

 

          Jótékonysági bál (2)

 

Jótékonysági bál (3)          Jótékonysági bál (4)

 


Az Országos Mentőszolgálat a Furtai iskolában

A Furtai Bessenyei György Általános Iskolában 2017. november 14-én az egészséghét keretében az Országos Mentőszolgálat bemutatót tartott tanulóinknak. A foglalkozás keretében a gyerekek megismerhették az újraélesztés lépéseit és egyéb az életmentés során használt fontos dolgokat.

A bemutató hatalmas siker volt és természetesen nagyon hasznos is. Dr. Korcsmárosné Zsóka néni igen elégedett volt a furtai gyerekekkel.

A képek a bemutató izgalmas pillanatait örökítették meg.

mentős nap (1)          mentős nap (2)

 

mentős nap (3)          mentős nap (4)


Mozgáskorlátozottak bemutatkozása Furtán

Az egészség hét keretében a helyi mozgáskorlátozottak szövetségének elnök asszonya lehetőséget adott, hogy a diákok megismerkedjenek az ő életükkel, nehézségeikkel. 2017. november 15-én szerdán volt a találkozó, ahol az iskola tanulóit Angyal Imre tanár úr vezette át a könyvtárba, amely helyt adott ennek a találkozónak.

A gyerekek először előadásokat hallgattak meg, majd interaktívvá vált az élmény, hiszen megtapasztalhatták milyen egy kerekesszékben mozogni, illetve vakon felismerni valamit, vagy a braile írást. Szó sem volt a tolerancia fogalmáról, maga a foglalkozás adta a tolerancia lehetőségét. Tanulóink nagyon aktívak voltak és érdekelte őket a probléma és az előadók mondták a projekt után, hogy nagyon toleránsak is voltak. Reméljük jövőre is lesz ilyen találkozó.

 

mozgáskorlátozott 1          mozgáskorlátozott 2

 

mozgáskorlátozott 3          mozgáskorlátozott 4


Egészség hét Furtán

2017. november 13-17-ig a Furtai Bessenyei György Általános Iskolában egészség hetet tartottunk különböző rendezvényekkel, versenyekkel, vetélkedőkkel. A mentősök látogatásáról, illetve a mozgáskorlátozottak bemutatkozásáról már írtam, most a hét fő eseményéről számolok be, az egészséges életmód vetélkedőről. Csütörtökön a reggel közös tornával indult. Délután 1 órától az alsó tagozatos 5 fős csapatok mérték össze tudásukat, 2 órától pedig a felsősök vetélkedtek.

A verseny folyamán voltak totók, keresztrejtvények, almamag pöckölő verseny, répaevés hátra tett kézzel, lufi fújás stb. Mindenki nagyon jól érezte magát és minden csapat kapott ajándékot, valamit, amivel az egészségét ápolhatja.

Pénteken még kiosztottuk az egészséges életmód rajzverseny díjait, illetve a kvíz vetélkedő eredményeit ismertettük. A hét minden napján volt rendezvény és szerencsére egyik jobban sikerült mint a másik, így a tavalyi évhez hasonlóan most is egészséges hetet zártunk.

 

Egészséghét (1)          Egészséghét (2)

 

Egészséghét (3)          Egészséghét (4)

 

Egészséghét (5)          Egészséghét (6)

 

Egészséghét (7)          Egészséghét (8)

 

Egészséghét (9)          Egészséghét (10)

 

Egészséghét (11)          Egészséghét (12)


Versmondó verseny a debreceni Benedek Elek Általános Iskolában

A debreceni Benedek Elek Általános Iskola hagyományosan minden évben meghirdeti a Benedek Napokat, ahol különböző tanulmányi versenyekre várják a megye iskolásait. Ebben az évben a Furtai Bessenyei György Általános Iskolát Szoboszlai Virginia képviselte az alsós versmondó versenyen.

A 2. osztályos kislány nagyon ügyesen szerepelt, sajnos a dobogóra nem állhatott fel. Felkészítő tanára Bihari Csabáné volt. A fotók Debrecenben készültek.

Debreceni versmondó (1)          Debreceni versmondó (2)

 

Debreceni versmondó (3)          Debreceni versmondó (4)


Múzeumpedagógiai óra Berettyóújfaluban

A Berettyóújfalui Tankerület jóvoltából iskolánk tanulói ingyenesen vehetnek részt múzeumpedagógiai foglalkozásokon a berettyóújfalui Bihari Múzeumban. Az útiköltséget Furta Község önkormányzata fizeti,így teljesen ingyenes a gyerekeknek a program.

Első alkalommal az 1. és a 2. osztályosok mehettek a múzeumba, ahol egy nagyon érdekes foglalkozáson vehettek részt. A 20 gyerek a mese meghallgatása után kézműveskedett, elkészítettek egy aranyos barikát. Fénykép készült róluk, mint juhászokról. Mindenki nagyon jól érezte magát, köszönet a foglalkozás vezetőinek is.

 

Múzeumlátogatás (1)          Múzeumlátogatás (2)

 

Múzeumlátogatás (3)          Múzeumlátogatás (4)


Történelem verseny Szeghalomban

Iskolánk hagyományosan részt vesz a Szeghalomban megrendezett történelem versenyen. Ebben az évben a 7. osztályból Csák Máté Fun Club néven Antal Viktória, Vámos Mónika és Végh Boglárka képviselte az iskolát. Felkészítő pedagógus: Pongráczné Máté Erzsébet.

A csapat nagyon jól szerepelt a 46 induló csapatból a 7. helyen végeztek. Városi iskolákat is maguk mögé utasítottak. Sajnos a versenyen képek nem készültek, de így is gratulálunk a lányoknak!


Ki tud többet Romániáról? Vetélkedő

A Furtai Bessenyei György Általános Iskola román nemzetiségi nyelvoktató intézmény. Ezért minden évben Román hetet szervezünk, amelynek egyik programja a „Ki tud többet Romániáról?” vetélkedő. Ebben az évben is megrendeztük az eseményt. A felsősök 4 fős csapatokkal vettek részt a versenyben. A 8 feladatot Bihari Csaba, igazgató, készítette és prezentálta. A zsűriben Balla Károly román tanár és Ráczné Gellén Irma, DÖK segítő pedagógus dolgoztak.

A feladatok sokrétűek voltak, a gyerekek jól felkészültek, így mindenki jól érezte magát. A versenyt a 7. osztály nyerte, második a nyolcadik lett, harmadik az 5. osztály és végül a 6. osztály. Jövőre újra találkozunk a versenyen!

23846256 1668489093202989 783828945 n  23846286 1668531846532047 823122278 n  23846501 1668520979866467 648480399 n  23897668 1668545313197367 2073488242 n  23845500 1668521019866463 20732160 n   23846369 1668487556536476 1344856997 n


Román nemzetiségi hét záró rendezvénye Furtán

A Furtai Bessenyei György Általános Iskolában minden évben megrendezzük a nemzetiségi hetet. Több rendezvény is zajlik ilyenkor. Az alsósoknál rajzversenyt hirdettünk, a felsősöknél a Ki tud többet Romániáról vetélkedő zajlik. A hét záróeseménye egy gálaműsor, amelyet a községi kultúrházban tartunk. Itt tanulóink megmutathatják műsorukat román nyelven előadva. Már hagyomány, hogy erre a bemutatkozásra meghívunk egy nemzetiségi néptánc csoportot, akik bemutatják tudásukat. Tavaly a Bihar néptáncegyüttes volt nálunk.

Ebben az évben a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs Központ Hagyományőrző csoportja szerepelt. Olyan sikere volt a táncnak, hogy a közönség visszatapsolta őket. Reméljük máskor is lesz lehetőségünk látni őket itt Furtán. 

23897710 688324038041818 804796315 n  23897881 688323178041904 532150628 n  23897936 688323748041847 1105226788 n

23897943 688324188041803 2077109452 n  23898022 688323444708544 84637156 n

23899283 688323138041908 1944895133 n 1  23972589 688323494708539 1977944825 n

23972599 688324141375141 48666972 n  24008406 688324101375145 904829317 n